Slappe dag

Idag så ska vi bara slappa här. Njuta av att vi är lediga tillsammans,för imorgon jobbar jag igen=)

Det enda som ska göras är att vi ska infinna oss på Meas kalas. Det ska bli roligt! Lilla loppan fyller 2 år på måndag och idag ska hon ha kalas. Tiden har gått så fort..... Känns inte så länge sen jag och Tina satt med våra frukostar och var mamma lediga. Det var tider det....heheh

I veckan började jag med studierna igen. Har börjat med Vård och omsorgs arbete. Det känns jätte skoj=) Skickade in mitt första uppdrag och fick Godkänt. Detta känns helt rätt,för detta är verkligen detta jag vill läsa och jobba med sen . Hoppas att jag hinner klart under min anställnings tid=)

Så trevlig helg alla!

Psoreasis

Det bränner,kliar och svider över hela min kropp.Eller ja,enda ställen jag inte har nåt på är,i ansiktet och händerna. Annars denna klåda som bränner hela tiden. Egentligen så vill jag inte klaga,utan tacka istället. För jag har ingen sjukdom som är dödlig. Jag fick inte cancer,utan jag fick psoreasis. Men det är så trist i alla fall. Jag känner mig för ung för att vara sjuk.....är det konstigt att känna så?

Nu har jag hållt på med doktorns rekommendationer,med olika krämer sen i höstas. Inget har varken hjälpt eller dämpat symtomen.
Från förra veckan så började jag att dricka Aloe Vera. Har en kompis som är åter försäljare och köpte en dunk utav henne. Denna ska jag dricka i en månad,så får vi se om det hjälper. Ännu har jag inte sett några resultat....
Finns det verkligen inget som hjälper mot denna sjukdommen....?? Det verkar ju inte så i alla fall...


Psoriasis

Psoriasis ger röda, fjällande utslag eller fläckar som ibland kliar. Sjukdomen uppkommer oftast när man är mellan 10 och 30 år. Den är ärftlig och utlöses av infektioner, läkemedel eller psykisk stress. Det går inte att bli frisk från psoriasis, men olika behandlingar lindrar bra. Kontakta din vårdcentral om du får röda och torra, fjällande utslag.

Foto: Leif Strandberg, sjukhusfotograf, Karolinska Universitetssjukhuset

Psoriasis är en av våra stora folksjukdomar. Ungefär 2–3 procent av befolkningen har psoriasis och den är lika vanlig bland män som bland kvinnor.

Man får oftast sjukdomen när man är mellan 10 och 30 år, men även spädbarn kan få psoriasis.

Sjukdomen är ärftlig. Hur den ärvs är inte helt klart, men det är större risk att få psoriasis om någon i familjen redan har det. Även om sjukdomen är ärftlig krävs det att något utlöser den, till exempel olika typer av infektioner, läkemedel eller psykisk stress.

Det går inte att i förväg veta hur svår psoriasis man kommer att få. Sjukdomen behöver inte bli svår även om man har fått den i unga år.

Symtom

Psoriasis ger röda, fjällande utslag eller fläckar som ibland kliar. Hudfjällen är stearinliknande. När man skrapar på dem blöder huden under lätt. De röda fjällande fläckarna beror på att ytterhuden bildar nya celler fyra till sju gånger snabbare än normalt. När huden inte hinner göra sig av med de gamla hudcellerna uppstår den fjälliga psoriasisfläcken.

Utslagen är vanligast på knän, armbågar, naglar och i hårbotten, men de kan finnas överallt på kroppen. Psoriasis i hårbotten kan vara svårt att skilja från mjälleksem.

Det finns flera olika typer av psoriasis. Det kan vara allt från en lätt psoriasis där du inte nödvändigtvis märker av sjukdomen, till en psoriasis som är så svår att den påverkar hela ditt sociala liv.

Psoriasis går i skov. Ibland har du bra perioder då sjukdomen märks lite och ibland sämre perioder då sjukdomen blossar upp.

Nästan hälften av alla som har psoriasis får också ledbesvär. Det kan ge svår värk. Det finns även ett samband mellan psoriasis och vissa invärtes sjukdomar, till exempel i hjärta, kärl, mage och tarmar.

Smitta

Psoriasis smittar inte.

Informationen är hämtat på Vårdguiden


RSS 2.0